EAC TR CU 032/2013 Şubat 2014’te yürürlüğe girdi. Uygulamanın kapsamı isminden de anlaşılıyor. Şunu da eklemekte fayda var ki, ilk kez dolaşıma giren ve AEB içerisinde kullanılacak bir ekipmandan bahsediyoruz.

TR CU 032/2013, geliştirme (tasarım) ve üretim aşamasındaki ekipmanlara ilişkin gereklilikleri ve bunların işaretlenmesine ilişkin gereklilikleri içermektedir.

Uygulama kapsamı

Düzenlenmiş ekipmanlar için TR CU 032/2013, bir çalışma ortamı grubu kavramını ortaya koymaktadır. İki tane böyle grup var. 1. Grup; tek fazlı halde yanıcı, patlayıcı, parlayıcı, oksitleyici, (çok) zehirli gazlar, sıvılar ve buharlar ile bunların karışımlarından oluşan çalışma ortamlarını kapsar. 2. Grup diğer tüm çalışma ortamlarını içerir. Düzenlenen tüm ekipmanlar dört tehlike kategorisine ayrılmıştır. Ayrıca maksimum çalışma basıncı, kapasite ve bunların değerlerinin çarpımı gibi teknik özellikleri de belirtilir.

TR CU 032/2013 kapsamına giren konular şunlardır:

  1. 1 ve 2 numaralı gruplardaki çalışma ortamlarında kullanılan gazlar, basınç altında çözülmüş sıvılaştırılmış gazlar ve buharlar için kaplar (TR CU 032/2013 Ek No. 1’in Tablo 1 ve 2’sinde listelenmiştir)
  2. 1 ve 2. grup çalışma ortamlarında kullanılan sıvılar için kaplar (TR CU 032/2013 Ek No. 1’in Tablo 3 ve 4’ünde listelenmiştir)
  3. Buhar, sıcak su kazanları ve ateşle ısıtmalı kaplar (TR CU 032/2013 Ek No. 1’in Tablo 5’inde listelenmiştir)
  4. 1 ve 2. Grup çalışma ortamlarında kullanılan gaz ve buhar boru hatları (TR CU 032/2013 Ek No. 1’in Tablo 6 ve 7’sinde listelenmiştir)
  5. 1 ve 2. grup çalışma ortamlarında kullanılan sıvılara ait boru hatları (TR CU 032/2013 Ek No. 1’in Tablo 8 ve 9’unda listelenmiştir)
  6. Basınca dayanıklı ekipman elemanları (montaj üniteleri) ve bileşenleri
  7. Bazı takviye türleri
  8. Koruyucu cihazlar ve güvenlik ekipmanları
  9. Basınç odaları (tek kişilik tıbbi olanlar hariç)

ÖNEMLİ: TR CU 032/2013 düzenlemesinin kapsamı oldukça geniştir. Aynı zamanda bu teknik düzenlemenin uygulanmayacağı çok sayıda nesne listesi de bulunmaktadır. Ürününüzün kapsam dahilinde olup olmadığından emin değilseniz lütfen bize adını ve teknik özelliklerini bildirin, uzmanlarımız size kapsamlı tavsiyelerde bulunacaktır.

Uygunluğun onaylanması

Ekipmanlar devlet denetimi ve uygunluk teyidi şeklinde değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Devlet denetimi, AEB üye ülkelerinin mevzuatlarına göre yapılmaktadır. Ekipmanın TR CU 032/2013 şartlarına uygunluğu beyanı veya sertifikasyonu ile teyit edilir.

Seri ürünlerin uygunluğu, üreticileri veya resmi temsilcileri tarafından, bireysel partiler veya bireysel ürünler ise satıcılar tarafından teyit edilebilir.

Başvuru sahibinden istenen belgeler:

  • Güvenlik gerekçesi
  • Ekipman pasaportu
  • Kullanım kılavuzu (talimatlar)
  • Proje dokümantasyonu
  • Güvenlik cihazlarının parametrelerinin hesaplanması (dayanıklılık ve verim (tasarıma uygun olması gerekiyorsa)
  • Teknolojik düzenlemeler ve teknolojik prosese ilişkin bilgiler (kullanılan malzemeler, komponentler, kaynak malzemeleri, kaynak ve ısıl işlem prosesleri, tahribatsız muayene hakkında bilgiler)
  • Yapılan testler (ölçümler) hakkında bilgi
  • Test protokolleri
  • Malzemelerin ve bileşenlerin özelliklerini doğrulayan belge (varsa)
  • Malzemeler ve bileşenler için sertifikalar ve beyanlar veya bunların test raporları (varsa)
  • Üretici tarafından uygulanan standartların listesi (varsa) (TR CU 032/2013 Bölüm V’de belirtilen listeden seçilmelidir)
  • Üreticinin uzman ve personelinin yeterliliğini doğrulayan belgeler
  • Ekipmanın TR CU 032/2013 gerekliliklerine uygunluğunu doğrudan veya dolaylı olarak doğrulayan diğer belgeler (varsa)

Ekipman sertifikasyonu

3 ve 4. kategorideki ekipmanların sertifikalı olması gerekmektedir. Bu amaçla aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

  • 1c – Seri üretim ekipmanları için (numunelerin test edilmesi, üretim durumunun analizi ve müteakip muayene kontrolü dahil)
  • 3c ─ bir ekipman grubu için (örnek testini içerir)
  • 4c ─ tek bir ürün için (ürün testini içerir)
  • 7c – Seri ve kitlesel üretime alınması planlanan veya modifiye edilmesi planlanan ekipmanlar için (ekipman tipinin incelenmesi, üretim durumunun analizi ve müteakip muayene kontrolünü içerir)

Sertifikanın verilebileceği süre, kullanılan şemaya bağlıdır:

  • 1c, 3c ve 4c ise belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır.
  • 7c ise ─ sertifika belirlenen hizmet ömrü veya belirlenen kaynak için geçerli olacaktır

Ekipman beyanı

1. ve 2. kategoriye ait ekipmanlar ile imalatı sabit bağlantılar kullanılarak işletme yerinde tamamlanan herhangi bir kategorideki ekipmanlar beyan edilmelidir.

Beyanname için aşağıdaki şemalar oluşturulmuştur:

    • 1d ─ seri üretim ekipmanları için
    • 2d ─ bir ekipman grubu için (bireysel öğeler)
    • 3D ─ seri üretim ekipman elemanları ve bileşenleri için
    • 4d ─ bir grup ekipman elemanı ve bileşeni için
    • 5d ─ 1., 2., 3. ve 4. kategorilerdeki ekipmanlar için, eğer aşağıdaki durumlarda çalışma yerinde ayrıca imal edilirler:

a) Ekipmanlar kurulmadan tam test yapılması mümkün değildir.

b) Üretici, TR CU 032/2013’ün V. Bölümünde belirtilen standartları uygulamamıştır.

İlk dört şema ekipman örneklerinin test edilmesini içeriyor. 1d ve 2d şemaları söz konusu olduğunda, başvuru sahibi kendi takdirine bağlı olarak bu amaçla akredite bir test laboratuvarına başvurabilir. 3D ve 4D şemalarında ise testler sadece akredite bir laboratuvarda yapılmaktadır.

ÖNEMLİ:  TR CU 032/2013 yönetmeliğine göre ürünlerin testlerini kapsayan akreditasyona sahip bir laboratuvarı bünyesinde barındırmaktadır. Eğer ekipmanınız beyana tabi ise size test raporu düzenlemeye hazırız.

Şema 5d’de ekipman tipinin incelenmesi yer almaktadır. Başvuru sahibinden alınan belgeler dikkate alınarak belgelendirme kuruluşu tarafından gerçekleştirilir. Yapılan incelemelerin sonuçlarının olumlu olması halinde, uygunluk beyanının ayrılmaz bir parçası olan ekipman tipine ilişkin sertifika başvuru sahibine verilir.

Seri ekipmanlar için 5 yıla kadar (dahil) bir süre için beyan kabul edilebilir. Bir parti (tek parça) için beyanın geçerlilik süresi yoktur, ancak yalnızca belirli bir partideki ekipman için geçerlidir. Beyanname tescil tarihinden itibaren yürürlüğe girer.