Bizden Haberler

Rusya Gost Belgesi

Rusya Gost Belgesi: GOST Sertifikası nedir ? Rusya Federasyonu’nda halen geçerli olan Kalite Belgesidir. ( Diğer adıyla GOST-R olarak da anılır.) Bizde nasıl TSE ve ISO 9000 şu anda tüm firmalar için gerekli ve rekabet açısından yerine getirilmesi gereken bir görev durumundaysa, Rusya’da üretim yapan veya Rusya’ya ihracat yapan herhangi bir üreticinin de yerine getirmesi gereken bir zorunluluktur.

Rusya GOST Belgesi sadece sisteme değil, firmanın ürünlerine yönelik bir belgedir.Diğer bir deyişle, bu belgenin alınması için ürünlerin incelenmesi gerekir. Bu inceleme yetkili Test Merkezlerinde yapılırsa geçerli olmaktadır

Sertifika neden gerekli ?

Eğer Rusya’ya ihracat için çalışıyorsanız, gereklidir. Çünkü bu pazarın özelliklerinden biri de ISO 9000 serisi Kalite sistemlerinin pek tanınmamış olması ve Rusya’nın kendi Kalite Sertifikasına (Gost-R ) önem verilmesidir.
Temel olarak, sertifika ihtiyacı 2 şekilde ortaya çıkmaktadır: 1. Gümrüklerde; 2. İç Piyasada.

3 yıllık seri üretim sertifikası nedir ?

Gosstandart tarafından Akredite edilmiş ( Yetkisi kabul edilmiş ) kuruluşlar eliyle 3 yıllık bir dönemde yapılacak seri üretimin Rusya’da satılabilmesi için verilen belgedir. Bu belgenin görünümü de diğerleri ile aynı olmakla birlikte işlevi farklıdır.

Özellikleri :

*Rusya içi veya dünyadaki herhangi bir firmaya verilebilir.
*Sertifikayı veren kuruluşun temsilcileri üretim yerinde inceleme yaptıktan sonra verilir.
*Seri üretime yöneliktir. Sertifika üzerinde adı geçen ürünler için geçerli, aynı fabrikanın diğer ürünleri için geçerli değildir.
*Hem girişten başlayarak üretim sistemi incelenir, hem belirlenmiş ürünlerden detaylı olarak söz edilir, hem de üretim ve kullanımda hijyenik özellikler aranır. Bir anlamda ISO, TSEK ve CE karışımı özelliğindedir.
*ISO Belgesinin mevcudiyeti sertifika çıkmasını kolaylaştırmaktadır.
*Geçerlilik süresi 3 yıldır. Ancak sertifika merkezi gerek gördüğünde her yıl inceleme yapabilir.Bunun için firmadan işbirliği yapacağına ve masrafları karşılayacağına dair peşin taahhütname alınır.

1 yıllık seri üretim sertifikası nedir ?

Rusya Gost Belgesi seri üretim için ancak sadece 1 yıl süre için verilir. Bu belgenin verilebilmesi için ;
*Türkiye’ye ( veya başka ülkeye ) uzman ziyareti gerekmez ve bununla ilgili masraflar yapılmaz.
*Numune gereklidir. ( Taşınamayan bazı ürünlerde numune yerine teknik dökümanlarla iş çözümlenebilmektedir.)
*Firmanın yasal adı, adresi, ticaret sicilden alınacak faaliyet belgesi ve bunların tercümeleri gereklidir.
Bu tür belgenin kullanım olarak süresi haricinde 3 yıllık belgeden hiçbir farkı yoktur.

Parti bazında ( 1 seferlik ) sertifika nedir ?

Özellikle Rusya’ya devamlı ürün satmayıp zaman zaman sevkiyat yapan üreticiler bu tür belge alabilirler.
Genellikle numune olmadan bazı teknik ve idari dokümantasyonla bu iş çözümlenebilmektedir. Alınma süresinin kısa oluşu ve ekonomik olması sebebiyle Rusya’ya her zaman sevkiyat yapmayan firmalar için uygundur. Ancak bu belge, sadece ithalatçı bir Rus Firması adına çıkarılabilir. Bu nedenle başka Rus alıcılara yapılan satışlarda kullanılamaz.